Felietony/Opinie

poniedziałek 05 stycznia 2015 00:38:22

Przeczytaj, zanim dasz na WOŚPPrzeczytaj, zanim dasz na WOŚP

Nawet Piekarczyk krytykuje Owsiaka

11 stycznia kolejny już (23) raz zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Dziesiątki tysięcy, głównie młodych ludzi, wyjdzie na ulice polskich miast i wiosek, by z puszkami w rękach kwestować na pomoc służbie zdrowia. Czy ktoś o zdrowych zmysłach przeciwstawiłby się takiej akcji?

Jerzy Owsiak już na zawsze będzie utożsamiany z powiedzeniem  „róbta co chceta”. I chociaż po latach wycofał się z tego sloganu, to dobrze on oddaje credo życiowe pieszczocha władzy i mainstreamowych mediów.

W zasadzie zadrzeć z Owsiakiem, poważyć się poddać w wątpliwość jego czyste intencje – to oznaczało jeszcze niedawno śmierć cywilną śmiałka. Był wyśmiewany, stawiany pod pręgierz opinii publicznej (która nie omieszkała wyrazić swego oburzenia), zastraszany sądami,  dosłownie wdeptywany w podłogę. Czasy się jednak zmieniają i zupełnie poważny, prawie że śmiertelny cios wizerunkowi szefa WOŚP-u zadał skromny mieszkaniec Złotoryi, Piotr Wielgucki, który jako bloger Matka Kurka stworzył stronę internetową kontrowersje.net, w której umieścił niezliczone ilości artykułów, demaskujących drugie dno działalności Orkiestry i jej szefa.  Po pierwsze udowodnił, że rodzina Owsiaków (bo sam Jerzy wciągnął w „orkiestrową” działalność także żonę) uczyniła sobie z WOŚP-u całkiem intratne źródło dochodów. Ostatnio Matka Kurka zamieścił na stronie dokument, z którego wynika, że Lidia Niedźwiedzka-Owsiak już w 2002 r. została zatrudniona w Fundacji WOŚP za uwaga! - 9 tys. zł, a jej mąż jako dyrektor graficzny spółki Zloty Melon zarabiał ok. 13 tys. zł.  To także Wielgucki przedarł się przez gąszcz różnych dokumentów finansowych, z których wynikało, że do WOŚP-u należą firmy o wdzięcznych nazwach Złoty Melon i Mrówka Cała, kierowane przez małżeństwo Owsiaków. Firmy robią pieniądze na organizacji Przystanku Woodstock i produkcji telewizyjnej. Najbardziej szokująca okazała się wiadomość, że i sam Przystanek Woodstock jest finansowany pośrednio przez ludzi, wrzucających pieniądze do WOŚP-owych puszek. Otóż środki, zebrane w jednym roku, wcale w tym roku nie są wydawane na zakup sprzętu medycznego, czy inne cele, ogłaszane hucznie w praktycznie wszystkich mediach w Polsce. Pieniążki te leżą spokojnie na oprocentowanych kontach Fundacji, a dopiero po roku czynione są z nich zakupy. Odsetki zaś finansują Festiwal Woodstock. Prawda, że proste?

Wielgucki skrzętnie wyliczył, że w latach 2001-2011 finansowanie tej imprezy pochłonęło ponad 30 mln złotych, pochodzących ze składek na WOŚP. Do tego doszło 16 milionów ulokowanych w nieruchomościach, zakupionych  przez Orkiestrę, w których Złoty Melon rozwinął działalność gospodarczą.

Oczywiście szef WOŚP-u nie zamierzał czekać z założonymi rękami i podał blogera do sądu, a ten o dziwo! przyznał w większości rację oskarżonemu, oddalając pozew Owsiaka, zaznaczając przy okazji, że ten osttani nie wykonał jego polecenia dostarczenia ksiąg rachunkowych WOŚP.

Wielgucki wysłał wyrok sądu do wszystkich 1467 sztabów Orkiestry, zanotowanych na stronie WOŚP. Jak sam przyznał, otrzymał wiele odpowiedzi, niektóre niecenzuralne, ale zawsze z jednym przeslaniem: nie życzymy sobie takiej korespondencji…

Bo WOŚP to w dużej mierze wielka mydlana bańka. „Charytatywna” impreza, na która składają się  wszyscy: publiczne media, oferując Orkiestrze bezpłatny PR i praktycznie nieograniczony czas antenowy, samorządy – organizując, czasem za wielkie pieniądze, koncerty, wolontariusze, bo bezkrytycznie wierzą w zapewnienia, że jedynym wymiarem przedsięwzięcia jest pomoc drugiemu człowiekowi. Znakomicie ujął to polonijny dziennikarz, Mariusz Max-Kolonko: „Oni dają znakomite dotacje na różne szpitale i chore dzieci, ale jednocześnie spełniają znakomitą rolę: pacyfikują nastroje społeczne. Coś, co kiedyś robiły zmechanizowane oddziały o nazwie ZOMO” – bo większość myśli, że raz do roku rzuci do puszki „na Owsiaka” i rozwiązuje tym problem chorej polskiej służby zdrowia. Tymczasem roczne przychody WOŚP to 50-60 mln zł, raptem 10% tego, co biednym i chorym przekazuje Caritas Polska, zupełnie bez rozgłosu i medialnej otoczki. No bo czy ktoś wie, kto stoi na czele Caritasu?

Ostatnio Owsiakowi dostało się też z najmniej spodziewanej strony. Niepochlebne opinie o nim zawarł Marek Piekarczyk w swojej książce „Zwierzenia kontestatora”. Obaj poznali się na festiwalu w Jarocinie w latach 80, gdy wspólnie zapowiadali koncerty. Tak go wspomina: „Był to po prostu sympatyczny człowiek, który lubi rock and rolla. Wkurzał mnie jednak tymi chińskimi ręcznikami i durnym hasłem „Uwolnić słonia”(…) W mieście, które stało się enklawą buntu młodego pokolenia przeciw komunie i miejscem prawdziwego rockandrollowego protestu, on wygadywał bzdury i rozwadniał ten protest metodami wątpliwej jakości. Zrobił kpinę z protestu, z kontrkultury. Strasznie mi się wtedy naraził. Czemu nie organizował swoich akcji w Komitecie Centralnym PZPR albo pod Pałacem Kultury?

To jednak nie jedyne zarzuty muzyka pod adresem Owsiaka. Opowiadając o Jarocinie wspomina: „To miasto, które zaprzepaściło swoją wielką szansę stania się ważnym punktem na kulturalnej mapie świata. Trochę to robota Owsiaka, który napatrzył się na jarocińskie festiwale, a potem pojechał w 1994 roku do USA na festiwal w Woodstock i po powrocie zorganizował swój Przystanek Woodstock, gigantyczną masówę za pieniądze, które nazbierał. To megalomania, zadęcie i próba bicia rekordów, zupełnie dla mnie nie zrozumiała. Nigdy tam nie byłem i jakoś mnie nie ciągnie, nie lubię imitacji i nostalgicznych pozorów”.

Atrakcyjność WOŚP spada. Już teraz są całe miasta, gdzie Orkiestra nie zagra: Elbląg, Ostrołęka, a w Poznaniu będzie w tym roku bardzo skromnie, także i w Bochni z roku na rok zmniejszają się kwoty, wrzucane do puszek. O ile w 2012 roku było to 32 513 zł, to w 2013 – 31 008 zł, a w 2014 roku zebrano zaledwie 27 149 zł.

Czy ten tekst należy odebrać jako apel o bojkot całej imprezy? Nie. Tylko niech każdy, kto się w nią angażuje – młody wolontariusz i ten, kto wrzuca pieniądze - ma jasność i wie, co robi i czemu (a głównie komu) to tak naprawdę służy.

Napisz swój komentarz:

Nick:

Komentarz:

By uniknąć spamu wpisz kod z obrazka:

Komentarze użytkowników

Czasbocheński nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych przez użytkowników. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo, naruszajace dobra osób trzecich lub wypowiedzi prawem chronione mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

Berdet

2015-01-05 01:15:49
Nie ma dwóch zdań, że Owsiak pacyfikuje nastroje i ma odsetki na Woodstock, gdzie ze sceny zdarzyło się przemawiają lewicowi czy lewaccy politycy. Innych nie widziałem. Lewizna znalazła sposób na egzystencję i reklamę. I wszystko po plecach naiwnych czy niedoinformowanych.
Mat

2015-01-05 07:11:21
Wydawało się, że to lewacki kabotyn. A tymczasem spryciarz tuczący się na dobrym sercu naiwnych.
kolo

2015-01-05 08:52:07
PROPONUJĘ Rozliczcie z taką pasja NFZ... Ja tam dziękuje wośp i wolontariuszom a to dlatego że korzystałem z tego sprzętu... Może tak w ramach rzetelności dziennikarskiej teraz napisać za ile kasy mamy sprzętu np. W Prokocimiu czy Bochni... Bo z tego co rok temu było pisane w samej Bochni sprzęt wośp jest droższy niż myśmy na niego dali...
Szok!

2015-01-05 09:26:31
Już nigdy grosza nie dam na tego cwaniaczka, żerującego na ludzkiej naiwności
do kolo

2015-01-05 10:52:00
grunt to umieć czytać ze zrozumieniem... czy ktoś twierdzi, że owsiak nie daje na służbę zdrowia? Daje, zresztą nie ma innego wyjścia, bo to nie jego kasa, tylko ludzi. Sęk w tym, że uczynił z dobroczynności intratny sposób na życie na niezłym poziomie, a po drugie częścią kasy zasila lewackie imprezy, w których indoktrynuje młodzież - stąd ta wypowiedź Maxa-Kolonki. To takie trudne do zrozumienia dla niektórych?
do "do kolo"

2015-01-05 11:17:38
Umiem czytać ze zrozumieniem! Ja tylko zastanawiam się czym leczyli by dziś nasze dzieci gdyby nagle zniknęły sprzęty z serduszkiem... Jedź do Prokocimia i sobie to wyobraź... Ile warte jest życie dziecka? Jeśli Owsiak kradnie kiedyś mu to udowodnią jesli nie bedzie w niebie za uratowane życia... Jak już pisać to pokazać obie strony medalu...
wnerwiony

2015-01-05 12:05:31
a gdzie idą miliardy złotych z naszych składek na ubezpieczanie? A gdzie jest arłukowicz i całą ta POwska banda, z naczelnym lekarzem kraju, kopaczką na czele?? Dlaczego w tym kraju nic nie może być normalnie? Płacimy jedne z wyższych składek (w przeliczeniu do dochodów) na służbę zdrowia i g... z tego mamy. Stąd taki fenomen owsiaka, bo kryje całe dziadostwo rządu i na ludzi dodatkowo zrzuca troskę o dbałość o służbę zdrowia
anty szok

2015-01-05 12:21:05
Sprzęt Owsiaka uratował mi życie. Środki zebrane przez niego przeznaczane są na pacjentów a nie jak coraz większe pieniądze z NFZ na pensje cwaniaków np. z porozumienia zielonogórskiego.Po takim paszkwilu dam jeszcze więcej z pełnym przekonaniem ,że pomogłem sobie i innym. MIERNOTY ZAWSZE NISZCZĄ wszystko co dobre ,bo tylko na to ich stać.
do anty szok

2015-01-05 13:09:25
Trudno komuś zabronić być idiotą. Temat nie w tym, że nie ma sprzętu medycznego pochodzącego z WOŚP, tylko, przy okazji prawie połowa kasy jest zawłaszczana, lub marnotrawiona. Tak zresztą jak NFZ, czy ZUS. To wszystko jest pokłosie lewackich rządów.
do anty szok

2015-01-05 13:26:25
dobrze napisałeś "miernoty zawsze niszczą wszystko co dobre" - dlatego pytam, gdzie idzie moja kasa, zabierana mi na słuzbę zdrowia w formie podatków??!! No, odpowiedz lemingu i nie zasłaniaj się jakimś tam porozumieniem zielonogórskim, o którym wysłuchałeś w tefałenie
ricky

2015-01-05 13:35:02
anty szok nie potrafi myśleć przyczynowo-skutkowo, bo w przekazach dnia mu podali, że owsiak jest OK i nie ma dyskusji. on widział sprzęt z WOSP-u w Prokocimiu i temat zamknięty. Każdy, kto odważy sie już nawet nie na krytykę, ale niewinne zadanie pytania, to od razu psój, oszołom i moher. Tak działa pralnia mózgów w POlsce pod rządami PO. Ale już niedługo
do rycki

2015-01-05 14:17:37
Anty szok nie widzial sprzetu w Prokocimiu on mu uratowal zycie... Co by bylo gdyby tego sprzetu nie bylo?
jednak bojkot

2015-01-05 14:43:19
Wreszcie - po latach szeptania półgłosem - ktoś odważył się powiedzieć, że król jest nagi. Ale Owsik łatwo nie odpuści...A Matka Kurka od lat ma bardzo mądre wypowiedzi na forach. Więcej takich ludzi.
ricky

2015-01-05 14:49:07
do anty szok - zapytaj się swoich przyjaciół z PO, gdzie idą nasze składki na służbę zdrowia i dlaczego nie finansuje się z nich sprzętu do Prokocimia, tylko bezczelnie wyciąga się łapska do zwyklych ludzi
do nfz

2015-01-05 15:16:15
oddajcie mi moje składki bo leczyć to się wam nie chce . Bo choćby wszystkie szpitale były zastawione sprzętem wośp to człowiek i tak musi leczyć się prywatnie
do rycki

2015-01-05 16:06:36
Nie mam przyjaciol w PO mylisz sie co do mnie...
ricky

2015-01-05 16:50:24
to zapytaj się swoich nieprzyjaciół z PO, gdzie są przewalane składki na ubezp. zdrowotne, że potem trzeba posiłkować się drobnymi cwaniaczkami, pokroju owsiaka, którzy z gracją słonia wyciągają od ludzi dodatkowy haracz
Madzia

2015-01-05 16:55:15
Ludzie w Bochni już się poznali na tym hochsztaplerze. Z roku na rok płacą mu coraz mniej...
zaścianek

2015-01-05 17:09:38
i bardzo dobrze że taki artykuł się pojawia! ludzie nie placą już tyle co kiedyś i bardzo dobrze, ja nie daje już od paru lat! żeby później się bawili brudasy na woodstock!? wolne żarty
amelia

2015-01-05 18:52:23
Sztaby "nie życzą sobie takiej korespondencji:... Ludzie oszukują się po prostu, zamykają oczy i uszy na niewygodną prawdę o swoim guru. Żal mi tych biednych wolontariuszy, co z w mróz i śnieg chodzili z tymi puszkami. Oni byli pewni, że komu jak komu, ale Owsiakowi można ufać. Teraz trudno się rozstać ze swoim pięknym mirażem... :( Chciało by się im powiedzieć - nie martwcie się, jeszcze znajdziecie wspaniałych ludzi, i sami będziecie wspaniali!
Hey

2015-01-05 19:28:43
owsiak to zwyczajny lewak i nihilista. Korzysta z parasola ochronnego władzy, której jest potrzebny, bo odwraca uwagę ludzi od istotnych spraw. Wystarczy np. przyjrzeć się jego Przystankowi Woodstock. Kogo on tam zaprasza? Samo lewactwo. Robi tam młodym ludziom g... z mózgów. Nawet Piekarus się na nim wyznał
Kibic

2015-01-05 21:47:41
Popierałem Owsiaka do czasu, gdy ujawniono, ile pieniędzy przekazują na chore dzieci, a ile idzie na wynagrodzenia Owsiaka i jego rodziny. Facet miał świetny pomysł i początkowo działał uczciwie, potem jednak mamona przesłoniła mu oczy. Moje gonitwy z puszką wynikały z chęci pomocy innym, dziś czuję się oszukany przez słabego człowieka bez klasy
Mariusz

2015-01-06 01:47:53
Pan Piekarczyk promuje swoją książkę na plecach Owsiaka. Reszta w większości to bzdury np. ....Trochę to robota Owsiaka, który napatrzył się na jarocińskie festiwale..... Proszę pogrzebać głębiej dlaczego wyprowadził się z Jarocina, ewentualnie zapytać tamtejszych samorządowców.
Skąd się wziął Owsiak?

2015-01-06 10:49:21
Poczytajcie "Resortowe dzieci", bestseller wszechczasów, str. 307-310
na co idzie kasa z WOŚP

2015-01-06 11:32:10
"Biblia nie jest księgą życia. Tam jest tyle nienawiści, przemocy, seksu, brutalności, że nie mógłbym się nią kierować" - mówił podczas Przystanku Woodstock w 2013 roku niejaki Kuba Wojewódzki. Tak drodzy rodzice, posyłajcie dzieciaki do Kostrzynia, to wam je przerobią na lewackie mutanty. Do tego za waszą kasę, wrzucaną do puszek wośp
upadająca ,,gwiazda''

2015-01-06 12:36:27
Piekarczyk gdzie byłeś i co robiłeś że Cię nie znam ? Pomimo tego że jesteśmy z jednej okolicy . Nie znam Twojej muzyki nie mam płyty i nie chcę mieć ! Próbujesz się promować na plecach Owsiaka robić show dla swojej książki ? Najpierw coś sam zrób dla ludzi a dopiero wtedy krytykuj innych . Jednym słowem to niestety zaczynasz upadać na dno
Gwóźdź

2015-01-06 14:13:52
Z sektą mamy do czynienia, gdy jej członkowie nie chcą widzieć, że ich guru to hochsztapler, złodziej i cwaniak. Nie powiedzą tego, bo wtedy musieli by się przyznać, że przez lata dawali się dymać. Z takimi sekciarzami mamy do czynienia tu, na tym forum. Dadzą Owsiakom pieniądze wbrew rozsądkowi i prawdzie.
Ja

2015-01-06 16:37:26
Ode mnie owsik dostanie o, takiego!
GH

2015-01-06 17:59:12
Lepiej dać na Szlachetną Paczkę albo na Caritas. Jak już dawać na szpitale to trzeba rozkręcić inną imprezę, która będzie zbierać na te relikty socjalistyczne tylko bez dawania odsetek na Woodstock. I wówczas będzie w porządku. Lewacki skansen popierdzieleńców tarzających się w błocie.
do M.Piekarczyka

2015-01-07 08:45:32
"Zrobił kpinę z protestu, z kontrkultury. Strasznie mi się wtedy naraził. Czemu nie organizował swoich akcji w Komitecie Centralnym PZPR albo pod Pałacem Kultury?" Panie Marku! Dlatego, że ojciec Jerzego, Zbigniew Owsiak, był pułkownikiem MO. IPN BU 710/202 http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetails.do?idx=OW&katalogId=2&subpageKatalogId=2&pageNo=1&nameId=3796&osobaId=33251& do czego sam Jerzy się zresztą przyznaje: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,98083,13180388,Ojciec_milicjant__piekna_matka__tajemnicza_smierc.html
JK

2015-01-07 10:41:11
A ja jestem przekonany, że z tego Owsiakowego finansowego tortu pewien kawałek odkrajają sobie pewni smutni panowie. Kto wie czy to nie oni rozkręcili ten show. I tak to działa. Pewne instytucje muszą mieć kasę pozabudżetową. Szkoda tylko, że na szerzeniu lewactwa.
Jacek

2015-01-07 12:13:20
Marek Piekarczyk ma 100% racji wyrażając Swoją opinie o "psełdo społeczniku"jakim jest Owsiak.
DO RICKI

2015-01-07 19:24:07
Nie życzę Ci abyś przekonał się ile kosztuje leczenie ,jakim sprzętem ,jak długo jaki to jest dramat dla zainteresowanych i ich bliskich/dotyczy np. nowotworu/.Nie mieszAłbyś do tego PO ,, mocherów,osołomów" tylko życzliwie myślałbyś o swoim bliźnim. Życzę OWSIAKOWI by grał do,, końca świata".Jego fundacja podlega nadzorowi państwa które ją rozlicza.Można do niego zajrzeć/zrób ten wysiłek/.Nigdy też złego słowa nie powiedział na Caritas.Jedno i drugie robi dobrą robotę.Mam nadzieję że jak najwięcej ludzi wesprze potrzebujących w takiej formie i przez kogo za jaki uznają za najlepszy.Dla mnie to jest WOŚP
ricky

2015-01-07 19:53:36
a ja do końca świata (i jeden dzień dłużej) będę stał na stanowisku, że dbałość o służbę zdrowia to zasr...... obowiązek rządu, bo bierze na to ogromny haracz od obywateli. Tak się dziwnie składa, że od 8 lat u rządu jest banda PO, no więc to ich wina, i podpierają się owsiakiem. Jakoś dziwnie omijasz szerokim łukiem ten wątek, a bierzesz mnie na sentymentalne powiastki, jakim to cierpieniem jest choroba - jakby ktoś nie wiedział
Michał21

2015-01-07 23:55:34
Owsiak to napuszony bęcwał w czerwonych gaciach
Rudy

2015-01-08 19:41:44
Ładna blondynka na zdjęciu
Madzia

2015-01-08 22:11:02
to już koniec owsika, medialnie się skończył, jeszcze ta dzisiejsza afera na konferencji prasowej - zachowuje się jak bufon i zwykły cham, wyrzucając dziennikarzy, zadających niewygodne mu pytania
Wujek dobra rada

2015-01-09 12:21:46
Marnujecie czas i energie na krytykę Owsiaka!!! Wykorzystajcie ją lepiej na pomoc innym Załóżcie fundację i pokarzcie jak to powinno wyglądać!!! Wtedy będziecie mieć prawo do krytyki wośp....
Dobra rada - uczyć się ortografii

2015-01-09 18:55:31
Pokażcie pisze się przez ż. WOŚP dużymi literami.
nie daję na WOŚP

2015-01-09 21:29:29
wujek dobra rada chce innych pouczać, a sam powinien iść po naukę - ortografii
Wujek dobra rada

2015-01-10 14:47:46
Przepraszam za błąd ortograficzny! Pozdrawiam wszystkich hejterów Owsiaka nie zapomnijcie odmówić leczenia Waszych dzieci na sprzęcie WOŚP... Choć wtedy nie będziecie takie "kozoki" jestem tego pewny...
pasibrzuch

2015-01-10 16:17:35
Nie dawac na Owsiaka, to obrzezany zyd, mason i cyklista, w dodatku ukryty gej. A wolontariuszy gonic, to czlonkowie sekty. P.S. Popieram profesora Kaczynskiego.
Paul

2015-01-10 16:39:54
Owsiak, Owsiakiem a cel jak najbardziej wskazany. 23 raz Gra Orkiestra i zbiera pieniążki- dają Ci, co chcą- aby pomóc chorym i potrzebującym- przede wszystkim;
stream

2015-01-10 22:18:57
my,młodzi i wykształceni popieramy Jurka!!! i będziemy wżucać mu do puszki po stuwie. Mochery won!
Wielka Orkiestra Świątecznej Przemocy

2015-01-11 09:48:21
http://wpolityce.pl/polityka/228799-skandal-i-awantura-na-konferencji-owsiaka-szef-wosp-wyrzuca-dziennikarzy-za-pytanie-o-dokumentacje-jego-firmy - tytułem całego komentarza
żenada

2015-01-11 13:09:13
Na przystanku woodstock owsikowa hołota pluje na kościół i religię, ile wlezie, ale w niedzielę pod kościołami to potrafią stać i żebrać u katolików o jałmużnę
John

2015-01-11 14:01:23
Cała prawda o owsiakowej akcji: http://kontrowersje.net/do_puszki_owsiaka_12_groszy_tylko_nie_p_acz_prosz
olol

2015-01-12 15:31:25
Przeczytaj ile sprzętu jest w szpitalu od WOŚP Jak publicznie krytykujesz WOŚP nie masz prawa z niego korzystać Tylko czym będą Cię leczyć? Stan z dn.14 Stycznia 2014, A przez 22 lata grania WOŚP do Bochni trafił taki sprzęt: Oddział Dziecięcy w szpitalu powiatowym - 287.407,14 zł - Glukometr , SmartScan - Inhalator , Pari Junior Boy - Ciśnieniomierz , Heine G-7 - Pulsoksymetr , N-395-1 - Monitor nieinwazyjny , C3 - Pompa strzykawkowa , PILOT A - Spirometr pediatryczny Lungtest , 1000S - Aparat USG , ENVISOR - Respirator uniwersalny dziecięcy , NPB840 Oddział Noworodków w szpitalu powiatowym - 436.974,22 zł - Inkubator podstawowy , V 85 MC - Pulsoksymetr , 520 A - Infuzyjna pompa strzykawkowa , Duet - Urządzenie do przesiewowych badań słuchu metodą otoemisji akustycznych EROSCAN - Wiertarka chirurgiczna z tunelem przelotowym , 5100-088-000 - Wkładki uszne - Końcówki do sondy zewnętrznej Eroscanu - Inkubator ATOM 2100G , A - Zestaw nCPAP , Infant Flow SiPAP Comprehensive - Ruchome stanowisko do nieinwazyjnego wspomagania oddychania noworodka, SiPAP - Urządzenie do screeningowego badania słuchu OTOREAD , Screener - Terminal do przesyłania danych - Respirator , Servo-i - Aparat USG , Acuson X300 Komenda Państwowej Straży Pożarnej - 5.849,56 zł - Defibrylator AED z pakietem szkoleniowym Demopack , SAMARITAN PAD - Defibrylator szkoleniowy LIFEPAK , CR+ Stowarzyszenie Maltańska Służba Medyczna - oddział Bochnia - 1893,82 zł - Defibrylator szkoleniowy LIFEPAK , CR+ Stacja Pogotowia Ratunkowego - 6.812,43 zł - Resuscytator mechaniczny i Ssak Twin Pump - Deska ortopedyczna - 2szt, Unieruchomienie głowy - 2 szt. Nosze - 1 szt. Unieruchomienie pediatryczne - 2sz. - 2 zestawy kołnierzy ortopedycznych z torbą - Laryngoskop z kompletem łyżek , McIntosh Wojewódzka Kolumna Transportu Sanitarnego - oddział Bochnia - 99.899,99 zł - Kardiomonitor nieinwazyjny z pulsoksymetrem , PC Scout Oddział Chirurgii Ogólnej i Urazowej w szpitalu powiatowym - 96.127,83 zł - Aparat USG , MyLab25 - 4 x Pompa strzykawkowa , Agilia - Stacja dokująca
olol

2015-01-12 15:35:36
Prawda jest taka http://www.wykop.pl/i/artykul/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
ricky

2015-01-15 15:29:06
i wyszło na moje - Bochnia olała owsika
REKLAMA