Felietony/Opinie

niedziela 11 listopada 2012 10:23:57

Gmina Bochnia jak w popularnej komediiGmina Bochnia jak w popularnej komedii

„Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie”

Od 2 listopada trwają w Gminie Bochnia tzw. konsultacje społeczne. Mieszkańcy mają się w nich wypowiedzieć czy chcą, aby zawieszeni sołtysi nie mogli kandydować na to stanowisko przez dwie kadencje.



Już widzę ten zmasowany atak tłumu na pokój nr 1 w Urzędzie Gminy, pragnącego złożyć swoje pisemne oświadczenia w tej sprawie! Powiedzmy sobie szczerze: kto ma na to czas i ochotę? Praca, dom, dzieci, samochód, a w przerwach – polowanie na okazje w supermarketach wyczerpują nasze siły dostatecznie. Co innego, gdyby za naszym płotem Rada Gminy zaplanowała wysypisko śmieci albo gdyby chciała wprowadzić podatek od deszczu spływającego po naszym dachu.

Ale zmiany w statutach sołectw? Ostatecznie, mamy od tego swoich radnych, których wybraliśmy demokratycznie, nie tak znowu dawno. No właśnie. Dlaczego oni, radni to robią? Bo motywacja wójta, kiedy tak nonszalancko odwraca się tyłem do wyroku Sądu Administracyjnego w sprawie ograniczania praw wyborczych obywateli, wyroku opartego na Konstytucji RP, jest jasna. Przewlekać sprawę jak długo się da, najlepiej do końca kadencji, aby zakończyć ją „z tarczą”, aby wyszło „na moje” w tym słynnym już konflikcie z sołtysami. A przy okazji pozbyć się tego miecza Damoklesa w postaci dwojga „groźnych” ludzi: starszej kobiety i schorowanego rencisty. „Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po mojej stronie” – zdaje się powtarzać Jerzy Lysy za bohaterami „Samych swoich”.

Ale dlaczego radni, ludzie, bądź co bądź, publicznego zaufania, są tak bezkrytyczni? Dlaczego w głosowaniach wyraźnie mówią, kto jest dla nich alfą, omegą i Ustawą Zasadniczą? To pozostanie niestety, tylko polem niezliczonych spekulacji. W każdym razie, jakiekolwiek są ich motywy, jakikolwiek kargulowy granat jest w pogotowiu, aby wyegzekwować głosowanie za „gminną sprawiedliwością”, nie wystawia to Radzie chwalebnego świadectwa.

Trudno się pozbyć wrażenia, że zarówno sama, spolegliwa Rada jak i instytucja „konsultacji społecznych” to tylko kwiatki do kożucha, albo – listki figowe dla władz gminy. Minie 16 listopada, termin zakończenia tej farsy, a urzędnicy gminni nam powiedzą: - Nikt się nie wypowiedział, nikt nie protestował przeciwko projektowi uchwały! I na najbliższej sesji mamy jak w banku: dwie kadencje karencji dla zawieszonych zostaną uchwalone! A że Konstytucja, a że Sąd?... Prawo, nawet to najbardziej wadliwe, potrzebuje czasu, aby je zmienić. A o to właśnie chodzi. O ten czas bez niesympatycznych gminie ludzi.

O tym, jaki ma stosunek nasza gmina do przepisów prawa łatwo się przekonać. Nie tylko do ustaw sejmowych ale nawet do prawa lokalnego, tego, którego sama jest autorem. Oto na rozprawie przed WSA w Krakowie pełnomocnik gminy zarzuca byłym sołtysom, że nie pojawili się na zebraniach wyborczych w 2011 roku i nie zgłosili swoich kandydatur. W czasie, kiedy z łaski wójta i Rady nie mogli już kandydować na swoje dawne stanowisko! Jednym zdaniem, w piśmie do Wysokiego Sądu przedstawiciel gminy robi zarzut sołtysom z tego, że zastosowali się do przepisów, które ta sama gmina wcześniej uchwaliła!

Marzy mi się, abyśmy jednak nie dali z nas, 18 tys. mieszkańców Gminy Bochnia zrobić listka figowego dla poczynań władzy. Marzy mi się, aby Urząd został zasypany opiniami ludzi na temat zmian w statutach sołectw i zamknięciu „niepokornym” drogi do, jakże przecież skromniuchnej, sołtysowej kariery. Nasze zdanie w tej sprawie możemy wyartykułować również poprzez email, niekoniecznie szturmując Dziennik Podawczy w Gminie. Proponuję napisać coś np. takiego: „Stanowczo sprzeciwiam się projektowi pozbawienia zawieszonych sołtysów biernego prawa wyborczego na okres 2 kadencji. Jest on sprzeczny z Konstytucją i z Ustawą Samorządową”. Podpis. Kto ma zdanie przeciwne, również może to pocztą elektroniczną wyartykułować, choć w redakcji takich tekstów już nie pomogę. Reklamacji nie przyjmuję, felieton jest moim subiektywnym podwórkiem.

Takie internetowe, pospolite ruszenie łacno mogłyby przekonać władze gminy, że nie jesteśmy tylko biernym narzędziem do osiągania jakichś, niekoniecznie czytelnych dla nas celów. Nie mamy wprawdzie pewności, że nasze maile nie rozpłyną się gdzieś tam, w cyberprzestrzeni. Ale spróbować warto. Konsultacje trwają do 16 listopada. Maile można wysyłać na adres: ugbochnia@poczta.fm

eb

Napisz swój komentarz:

Nick:

Komentarz:

By uniknąć spamu wpisz kod z obrazka:

Komentarze użytkowników

Czasbocheński nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych przez użytkowników. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo, naruszajace dobra osób trzecich lub wypowiedzi prawem chronione mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

mieszkaniec gminy

2012-11-11 19:03:55
Bardzo mądrze napisane. Jestem za.
hej

2012-11-11 19:56:37
sami swoi byli rewelacyjni a my mamy dupostan w gminie. nieudaczne pseudo rzady
king

2012-11-11 20:37:00
wacek "POwiatowy piesek" woznicki ma gdzie brzeznice bo nawet na zebraniu wiejskim nie byl!!!!! jemu teraz w glowie nowe donosy na wojta, i komendy ktore mu wydaje jego POwiatowy pryncypal - I sekretarz partii rzadzacej - pajak
maja

2012-11-11 21:20:09
ta pani z cikowic będzie skarźyć tuska i pająka o smoleńsk
maja

2012-11-11 21:20:11
ta pani z cikowic będzie skarźyć tuska i pająka o smoleńsk
do "king" vel gminna gnida

2012-11-11 21:25:19
Piszesz gościu nie na temat tylko po to żeby pokazać żeś pisaty ale już nie czytaty ze zrozumieniem. Dam Ci radę zanim coś napiszesz następnym razem proszę zważ sobie głowę. Odnośnie artykułu to bardzo mądrze napisany i też jestem za. Nie mogę zrozumieć tego że radni są za łamaniem prawa-wstyd na całą Polskę za takich.
ha ha ha

2012-11-11 21:26:26
juz wszystko wiemy
powiat bocheński jak w serialu w-11

2012-11-11 22:24:42
Analizując polskie seriale przegapiliście popularny serial W-11, gdzie pokazują prokuratorskie przypadki. Analogie do powiatu bocheńskiego są b. duże - wystarczy pokazać rozpapraną budowę w Łapanowie, na której ktoś DODATKOWO zarobił 1 000 000 złotych.
przeciez...

2012-11-12 07:47:45
trwa tutaj walka o" zeszłoroczny śnieg"a tych byłych sołtysów..tak żądnych władzy...ludzie dzisiaj i tak nie wybraliby...z różnych powodów.....a poza tym już nie ten wiek......pora się z tym pogodzić....a co do ustaw...są bardzo...nieżyciowe...i jak każde inne są..łamane,,omijane...czy zastępowane nowymi.....po to wybieramy między innymi........radnych..,posłów....aby te ustawy..."kształtować".....nie tylko te ,które są kością niezgody w omawianym temacie ..ale każde inne w tym państwie uchwalone przykro....ale tak jest
tak

2012-11-12 08:35:41
popieram...w zupełności..dość już tych swarów.latania po urzędach..i wywracania wszystkiego do góry nogami..było ,przeszło i oby nie wrocilo..takich swarliwych sołtysow ..dopuścic..do władzy??????? a po co??może od razu na wójtów,starostów...,wojewodow...bo marzą..sie po nocach urzedy,urzedy,urzedy hehhe
lupa

2012-11-12 16:58:24
stawiam sprzecw takiej uchwale. konstytucja musi byc przestrzegana, a przede wszystkim rownosc wobec prawa, jesli wojt chce zawiesic soltysa na dwie kadencjem to takie samo prawo winnien miec soltys zawiesic Wojta na 2 kadencje za kazda decyzje wydana z naruszeniem prawa
do eb

2012-11-12 17:27:51
nie wiesz jaki granat? Żona/córkę/pociotka zatrudnieni w szkle, przedszkolu, UG itd. Stała posada, pełny socjał, fundusz emerytalny to wystarczy żeby przegłosować nawet że 2+2=5
do tak

2012-11-12 18:15:25
nie ważne kto, ale na pewno każda inna osoba na stanowisku wójta zrobiła by o wiele więcej niż ten nieudolny wójt... ale takie życie, ma się swoich podwładnych, którzy potrafią zrobić tak, aby było dobrze, a następnie przez 4 lata klaszczą głośno w pierwszych rzędach, zagłuszając krzyki ludzi, którzy chcą zmian w swoim otoczeniu...
do piszacego do tak

2012-11-13 08:01:25
rozumiem ,frustracje i rozgoryczenie z powodu osobistych porachunkow z Wojtem ale wyrażac takie kłamliwe opinie ,ze kazdy zrobilby więcej to absolutna bzdura..to typowe dla burzycieli i tych ,ktorzy namietnie judza,"ze kazdy tak potrafi"niestety trzeba jednak miec wykształcenie,doswiadczenie....................no iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii poparcie....czyli ktoś musi dokonać wyboru abyśmy mogli piastowac jakikolwiek urząd................póki co..ani ja ...ani Ty...ani on...czy ona takiego...poparcia nie mamy..........wobec tego nie możemy nic zdziałac............dla dobra Gminy..i jej mieszkancow....................
nie chodzi tu o ...

2012-11-13 09:19:35
nie chodzi tu o Woźnickiego , ani o Chojnacką , bo najprawdopodobniej po takich doświadczeniach z panem wójtem już by nie startowali na sołtysów , ale chodzi tu o łamanie Konstytucji i innych ustaw . gdyby tobie odebrano podstawowe prawa , które gwarantuje ci państwo , to też dochodziłbyś praw swoich . I sołtysi mają słuszność , że walczą , zresztą przecież nie tylko o swoje , ale o każdego człowieka ,któremu każdy urząd może chcieć złamać kark . tu powinni sie solidaryzować wszyscy sołtysi ,bo nigdzie tak jak w gminie Bochnia każdy z nich jest w pierwszej kolejnosci do " odstrzału " przez wójta niech tylko wyrazi swój pogląd niezgodny z poglądem wójta .
pewnie

2012-11-13 09:48:02
pewnie

2012-11-13 09:57:30
pewnie wie sie lepiej jak sie sołtysem juz było nie mam takich doswiadczej i raczej z aleka od nich sie trzymam.....zreszta od wszelkich urzedów tez.a i w ocenach raczej staram sie byc powsciagliwym bo "nie ma dymu bez ognia"zatem jak sie duzo "paple"to może byc kiepsko........a co do Wojta .to jednak ma mir u wyborcow przez to,że jednak robi najwiecej i bierze na bary odpowiedzialnosc a takze i ludzką zlośliwośc za siebie i innych.trudno mu się dziwic..do celu czasem albo zazwyczaj prowadzi wybista droga,która trzeba przecierać..i czasem nie przebierac w srodkach
Zosia - do pewnie

2012-11-13 12:12:20
Nie wiem czy wiesz, że wybory w gminie Bochnia nie zachwycają frekwencją, więc nie cała gmina na Lysego głowsowała tylko mniej niż 1/4.- - akurat tyle wystarczyło, zeby wybory były zakonczyły się na I turze. To pokazuje, że przeciwników jest dosłownie o kilka osób mniej, a ponad połowie jest obojętne albo nie ma świadomości ile od nich zależy. Podobnie jest z konsultacjami, tu też wiele zależy od nas. Przede wszystkim, czy damy przyzwolenie na łamanie prawa i usuwanie opozycji według pomysłu wójta. W radzie gminy i jej demokratycznych strukturach nie można dążyć do jednogłośności i jednomyślności- to już było w komuniźmie i jakoś nie przyniosło Polsce rozkwitu. Podobnie i tutaj jeśli ktoś ma odmienne zdanie to należy się zastanowić i zweryfikować, a nie wyrzucić i zabronić dostępu do społecznych funkcji. Demokracja polega na wolności słowa i różnorodności reprezentantów oraz na szacunku do wszystkich, a nie tylko tych co przyklaskują. Lysy kiedyś wspomniał o "etyce politycznej", ale czas pokazał, że jest to pojęcie zupełnie mu obce, podobnie jak praworządność i zasady demokracji. Dlatego popieram autorkę felietonu - kopiuj - wklej - powiedzmy stop łamaniu prawa i zuchwalstwu. I jeszcze jedno, to nie jest ostatnia akcja wymagająca Twojej aktywności i myslenia Mieszkańcu Gminy Bochnia. To początek do zmian...
coż

2012-11-13 15:07:45
zmiany na lepsze to fajna rzecz,ale to" nowe " jak widzimy na przykładze Miasta Bochni tez jest bardzo "obszczekiwane"chociaż uważam..,że jeszcze nie czas wydawac tak powalające werdykty..połowa urzedowania i co????? czlowiek zdeptany z błotem..więc może Wojt ma lepszy sposób na to aby Go ludzie zauważyli a że czasem za mocno ...to pewnie boli tych,ktorych zlajał osobiście
pomyłka,

2012-11-13 15:22:27
wójt nie jest od "łajania". "Łajać"można jego np. za zakup hotelu i niezgodne z prawem ustawy posuwane radzie.
do pomylka

2012-11-13 15:47:13
calkowicie cie popieram , ale nietylko uchwaly kompromituja wojta , ale te przymusowe darowizny za podlacz wody, ale te wydawane decyzje z naruszeniem prawa, ale te powstajace budynki z jego udzialem na terenach nieodrolnionych byc moze nie zalapowki ale za dowody wdziecznosci jest nas wiecej poszkodowanych jego dzialaniem niz pracownikow w Gminie zbierzmy sie razem i wymienmy ten personel, zyjemy przeciez w xxi wieku nasza cywilizacja wymaga innego zachowania i innego traktowanie.powodzenia i do pracy
hej

2012-11-14 07:24:23
jakos nie mam dobrych odczuc w tym względzie....wyjdzie z tego Wam "wiekla figa z makiem"Jak zwykle.Taki gośc jak Wójt jest niezatapialny,to widać,slychać i czuć
o tak

2012-11-14 07:27:01
Ci,ktorzy mieli cos napisac w tej sprawie to juz napisali a okazuje sie,ze jest małe zainteresowanie tym tematem.
łoj

2012-11-14 07:41:39
hiiii najbardziej zainteresowana jest Zosia-Samosia
Grześ do hej

2012-11-19 22:08:09
do: hej Titanic też był "niezatapialny"
hotel

2012-11-20 18:00:15
słyszałem że za rok kończy się dzierżawa uzdrowiska. hotel będzie bardzo potrzebny
do hotel

2012-11-21 16:59:51
wójt dobrze kombinuje... a jego opluwacze do pięt mu nie dorastają !!!
do "do hotel"

2012-11-22 12:13:04
Żeby wójt tak kombinował z drogami gminnymi jak kombinuje przy statucie sołectw to dziś nie mieliby ludzie problemów z dojazdami do domów.
antagonista

2012-11-26 23:06:53
Mam pomysł jak pomóc wielmożnie nam panującemu oddać co ukradł nauczycielom i czego im nie odaje mimo zaleceń pokontrolnych. Powinien wziąść kredyt i wypłacić nauczycielom pieniądze z funduszu socjalnego które za rok 2011 należą im się z odsetkami od 1 lutego 2012. Wtedy mija termin wypłaty za 2011. Za 2 miesiące (od 1 lutego 2013) będzie im już winien pieniądze za okres 2 lat. Jak gminy nie stać na kredyt to niech sprzeda dawny hotel robotniczy - wyjdzie na prostą przynajmiej w tej kwestii. Z innymi sprawami też sobie "świetnie" radzi. W ramach oszczędności ogłupia nasze dzieci (swoje już przecież , jak i siebie, wyedukował na kasie z naszych podatków) łącząc klasy (tak jak w Damienicach) i zawsze kilka groszy zostaje w gminej kasie. Co za hipokryta, nie jego dziecko, to niech nie chodzi do normalnej szkoły w ktorej czegoś go nauczą. Ale o tym widzą tylko zainteresowani rodzice, a reszta towarzystwa niech myśli że gminą zarządza dobry gospodarz - tu boisko z poliuretanu, tam kawałek chodnika. Nie ważne że się rozpada - grunt że zrobiony parę dni przed wyborami za kasę tych którzy się na to złapią i zagłosują na wójta.... naiwni.
zwolennik z proszówek do antagonisty.

2012-12-01 00:43:04
wójt bochni nie zamknął ani jednej szkoły i to się liczy !!!!!!!!! kilka miesięcy temu bocheńskie portale pisały że rada gminy dała wójtowi taką możliwość ale z niej nie skorzystał. antagonistko - zamiast cieszyć się że wbrew zasadom ekonomii wójt zostawił wam w szkołę w damienicach i miejsca pracy(bo domyślam się że jesteś nauczycielem z bochni zatrudnionym w damienicach) ujadasz i gryziesz wójta !!!!!! napisałeś że chcesz aby nie łączyć 10-osobowych klas . w ciągu roku spowoduje to upadek waszej szkoły i jeszcze 3-4 małych gminnych szkół. co wolisz - szkołę z łączonymi klasami czy likwidację szkoły ? w innych gminach likwidowane są większe szkoły i nie wypłacają wynagrodzeń.
do AA

2012-12-01 01:01:16
Anonimowy Antagonista jest słabym nauczycielem bo pisze "wziąść" zamiast "wziąć". Potwierdza się zarzut że gmina zatrudnia wielu słabych nauczycieli. To trzeba zmienić. Panie wójcie, pogonić niedouczonych belfrów. Kredyt na ich 15 pensję jest bez sensu. Mają 13-tkę, świadczenie wakacyjne(14-tka). Jeszcze im mało. Niech im burmistrz da pracę bo większość nauczycieli z gminy mieszka w Bochni.
lolo

2012-12-02 19:04:27
Po co mamy iść na wybory jak i tak są fałszowane,a naszemu wójtowi niewiele do emerytury zostało więc wegetuje, a my razem z nim, a jak się któryś sołtys nie podporządkuje to chora z dwora.
do lolo

2012-12-07 00:00:12
czemu się czepiasz łapanowa
REKLAMA