Kategoria: Bochnia - wydarzenia
Opublikowano: 2008-09-30 03:27:14 przez system

Nagrodzeni ci, którzy zaowocowali pomysłami

Szkoła Podstawowa im. Świętego Mikołaja w Bytomsku to zwycięzca konkursu organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia oraz firmy Tymbark ?Warzywa i owoce są na 5!?. Miniony piątek, 26 września, był w szkole wyjątkowym dniem, pełnym niespodzianek i specjalnych gości. Występy cyrkowe, konkursy, wizyta Kubusia to tylko niektóre z atrakcji.

Szkoła w Bytomsku otrzymałą główną nagrodę jako zwycięzca konkursu "Warzywa i owoce są na 5!". Organizatorzy konkursu zapewnili dzieciom w szkole specjalny dzień pełen "owocowych" niespodzianek, takich jak np. wizyta lubianego przez wszystkie dzieci Kubusia. Szkoła otrzymała również czek o wartości 5 tysięcy złotych, główną nagrodę w konkursie.
Konkurs jest częścią ogólnoświatowej inicjatywy prozdrowotnej, propagującej jedzenie warzyw i owoców 5 razy dziennie. W tegorocznej, pilotażowej edycji wzięły udział szkoły z trzech województw: małopolskiego, mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego.

Dzieci ze szkoły Św. Mikołaja mistrzowsko osiągnęły cel akcji, czyli udowodniły, że jedzenie warzyw i owoców oraz picie soków 5 razy każdego dnia jest nie tylko zdrowe, smaczne, ale może też być źródłem doskonałej zabawy. W tym wspólnym przedsięwzięciu, jakim była realizacja zadania konkursowego, dzieci pokazały, że taka porcja warzyw i owoców to polisa na zdrowe życie. Nauczyciele prowadzący projekt mieli okazję do przekazania uczniom najważniejszych zasad zdrowego żywienia.

Warto żyć zdrowo! Jury Konkursu "Warzywa i owoce są na 5!", w którego skład weszli przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz firmy Tymbark, wybrało trzy zwycięskie prace spośród ponad 600 nadesłanych. Praca uczniów z Bytomska okazała się najlepsza.
Oceniając prace konkursowe jury przyjęło jako najważniejsze następujące kryteria:
- wykorzystanie hasła "5 x dziennie warzywa i owoce";
- promowanie spożywania warzyw i owoców w różnych formach 5 razy dziennie ;
- kreatywność pomysłu, inwencja twórcza;
- stopień zaangażowania;
- zasięg akcji.
Zadanie konkursowe polegało na przeprowadzeniu na terenie szkoły dowolnej akcji, zachęcającej do spożywania owoców i warzyw oraz picia soków, a także przedstawieniu jej efektów w formie pracy konkursowej.
Oceniany były przede wszystkim pomysł i zaangażowanie, a także możliwość jego dalszego wykorzystania. Nadesłane prace miały różne formy - były wśród nich przepiękne prace plastyczne, kroniki i sprawozdania przyozdobione efektownymi zdjęciami i opisami, akcje i happeningi, filmy oraz prezentacje multimedialne.

Mali zwycięzcy mogą być dumni z siebie — od organizatorów Konkursu dostaną 5000 zł na zakup pomocy dydaktycznych oraz tygodniowy zapas soków dla całej szkoły. Uczniowie, którzy przygotowywali pracę konkursową dostaną dodatkowo upominki od firmy Tymbark.

-"Udział w tym Konkursie i różnorodność nadesłanych prac dowiodły, że dzieci chętnie angażują się w działania związane z propagowaniem zdrowego stylu życia. Niemal każda nadesłana praca pokazała, że uczniowie zrozumieli stawiane przed nimi zdania i pomysłowo pokazali, że warzywa i owoce są na piątkę!" — powiedziała dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, organizator konkursu.

Ilość nadesłanych prac oraz zaangażowanie nauczycieli, wskazuje na to, że tego typu inicjatywy spotykają się z bardzo pozytywnym, a nawet entuzjastycznym odzewem.