W Dąbrowicy ugotowali "anielski" rosół
<html />
14 października Mateusz Galica z kl. IV i Marcin Pagacz – uczeń kl. III technikum w zawodzie kucharz z Zespołu Szkół w Dąbrowicy zajęli I miejsce w II Festiwalu Rosołu, zorganizowanym przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby” w Tomaszkowicach, gmina Biskupice.
Uczniowie ZS w Dąbrowicy (na zdjeciu z Adamem Gesslerem - właścicielem sieci restauracji i nauczycielką Anną Biernat) konkurowali w kategorii profesjonalistów.
Z wiejskiej kury i szpondra wołowego przygotowali „Staropolski rosół z kołdunami”. To tradycyjne danie zyskało uznanie Jury Konkursowego pod przewodnictwem niekwestionowanego autorytetu kulinarnego – Adama Gesslera. Skład jury dopełnili: szefowie kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Krystyna Wasilkowska-Frelichowska - autorka książki o potrawach na rodzinnym stole oraz prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Uczniowie z ZS w Dąbrowicy zostali wyróżnieni jeszcze drugą nagrodą - „Aniołkiem”, przyznaną przez „nieformalne” jury złożone z szefa portalu „Potrawy regionalne.pl” Leszka Horwatha dla najlepszego rosołu spośród wszystkich kategorii za „Anielski smak rosołu”.