AGH: browar na uczelni
Browar Górniczo-Hutniczy zgodnie z planem przygotowuje się do rozpoczęcia działalności. 10 września 2019 r. do Klubu STUDIO dostarczono warzelnię, która stanowić będzie główny element linii produkującej piwo. Pierwsze warzenie przewidziane jest na listopad tego roku.
W zamontowanych kadziach, które są elementem linii technologicznej autorstwa światowego lidera w branży – firmy Kaspar-Schulz, można uwarzyć jednorazowo około 10 hektolitrów piwa. Efektów pierwszej produkcji będzie można spróbować już pod koniec tego roku.
Aby lepiej wyeksponować efektowną technologię mini-browaru, północną elewację Klubu STUDIO zaprojektowano w specjalny sposób. Światło słoneczne, dzięki przeszkleniu, przechodzić będzie przez wszystkie kondygnacje, ukazując dwupoziomową strukturę browaru i tworząc wyjątkowy efekt.
Inwestycja realizowana jest dzięki publicznej emisji akcji, która miała miejsce w czerwcu 2019 r. W jej ramach, w ciągu miesiąca zebrano 2,5 mln złotych od ponad 450 akcjonariuszy. Środki z emisji akcji niemal w całości przeznaczone są na zakup linii produkcyjnej, zawierającej m.in. warzelnię, zbiorniki do fermentacji czy instalację do nalewania piwa prosto z tanka.
Browar Górniczo-Hutniczy będzie miał również swój aspekt naukowy. Jako spółka powstała w AGH, nawiązuje współpracę z Uniwersytetem Rolniczym, Krakowską Szkołą Browarniczą oraz z innymi europejskimi uczelniami kształcącymi ekspertów browarnictwa. W planach są wspólne projekty badawcze, współpraca przy realizacji programu dydaktycznego oraz transfer wiedzy i technologii pomiędzy instytucjami. Browar nawiązał także współpracę z Polish Hops i chce oprzeć swoją produkcję o polskie odmiany chmielu.
Foto: Mateusz Wójtów