Kategoria: Region
Opublikowano: 2012-06-26 19:19:18 przez system

Czar świętojańskiej tradycji

Rzemieślnicy i kupcy, pokazy konne, warzelnia soli i jatka solna, ścieżki edukacyjne, kramy i warsztaty rzemieślnicze oraz karczma Benedyktyńska – Mnisze co nie co – to wszystko i wiele więcej podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Świętojańskiego, który rozpocznie się w piątek (29 czerwca) i potrwa do 1 lipca. Wszystkich, którzy przyjdą na bulwar Czerwieński, czeka podróż w czasie do średniowiecznego miasteczka z jego zwyczajami, tradycjami, rzemiosłem i hulankami.

Podczas tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego będzie można podziwiać pokazy Xiążęcej Drużyny Konnej z Warszawy, podzielone na dwa bloki tematyczne: pokazy sprawnościowe – podczas których rycerze zaprezentują swe umiejętności we władaniu mieczem i lancą, gonitwy na kopie a także pokazy łucznictwa konnego – gdzie widzowie obejrzą inscenizację trzynastowiecznej legendy o najeździe Tatarów na Kraków, wyjaśniającą pochodzenie hejnału mariackiego.

W programie jarmarku znalazły się także: pokazy dawnego rzemiosła, warsztaty tańców plebejskich, ścieżki edukacyjne i scenki rodzajowe; kramy z jadłem, kuchnia Słowian, dawną biżuterią, łucznictwo, płatnerstwo, bartnictwo i miodosytnictwo, łowiectwo a także nauki garncarzy i dziegciarzy, zajęcia dla dzieci, zagadki i gry terenowe oraz konkursy plebejskie. Płatnerz zademonstruje, jak wyklepać zbroję, łucznicy będą uczyć trzymania łuku i kuszy, a każdy będzie mógł spróbować sił w tej niełatwej sztuce. Będzie okazja do nauki lepienia garnków, lania świec z wosku czy kręcenia powrozów.

Na głodnych i spragnionych gości jarmarku czekać będą kramy z jadłem – a benedyktyńskich specjałów będzie można skosztować w karczmie - Mnisze co nieco. Spróbujecie potraw klasztornej kuchni Opactwa Benedyktynów w Tyńcu. Legendy o benedyktyńskiej kuchni nie są przesadzone... Zasmakujesz m.in. w pierogach klasztornych z grzybami czy parzuchach odpustowych z sosem, boczkiem i grzybami. Na dokładkę, czeka na Ciebie biała kiełbasa z ziołami z kapustą i grochem, żurek i kasza jaglana po benedyktyńsku ze śliwką i boczkiem, podprawiona ziołami. Tu, przy dźwiękach muzyki, nie tylko odpoczniemy od zgiełku dnia, ale także obejrzymy inscenizacje walk pomiędzy wojami przybyłymi na jarmark i tradycyjny sąd nad złodziejem.

Dla najmłodszych przygotowano program specjalny. Oprócz nauki chodzenia na szczudłach, żonglerki, wyścigów na nartach czy pojedynków na maczugi będzie można popróbować… ścinania mieczem kapusty. Ale to nie wszystko. Jarmark to także okazja do zdobycia nieprzeciętnych umiejętności i wyjątkowych certyfikatów: podhutmaniego, szafarza dworskiego i badacza dawnych obyczajów.

Nie zabraknie tez tradycyjnego plecenia wianków – w ramach warsztatów będzie można nauczyć się rozpoznawać wykorzystywane do plecenia zioła i kwiaty, posłuchać opowieści o ich magicznej mocy a także puścić swój wianek na wodę. Szczegóły: www.jarmarkswietojanski.eu. (katarzyna.fiedorowicz@um.krakow.pl)