IV MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - półfinał w Tarnowie
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach już po raz czwarty serdecznie zapraszają do udziału w półfinale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! Jest to regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty lokalne i tradycyjne oraz regionalne potrawy.
W niedzielę, 7 września w Stadninie Koni Huculskich w Tarnowie odbędzie się ostatni półfinałowy kiermasz, podczas którego producenci żywności z powiatów: tarnowskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego i brzeskiego zaprezentują swoje wyroby.
Podczas imprezy będzie można skosztować różnych rodzajów wędlin, chleba, serów, miodów, przetworów owocowych i warzywnych czy gotowych dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Podczas półfinału odbędzie się plebiscyt dla publiczności na najsmaczniejsze potrawy. Na uczestników plebiscytu czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Ponadto produkty i potrawy zgłoszone do konkursu oceni komisja pod przewodnictwem, znanego z programu "Europa da się lubić" Greka Theofilosa Vafidisa. Producenci wyróżnieni przez publiczność oraz komisję konkursową wezmą udział w finale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na 20-21 września w Krakowie na placu Wolnica.
Małopolski Festiwal Smaku - Program półfinału w Tarnowie
7 września 2008
10.00 otwarcie kiermaszu produktów tradycyjnych i potraw regionalnych, oficjalne powitanie wystawców przez Pana Romana Ciepielę, Wicemarszałka Województwa Małopolskiego.
10.15 prezentacja wystawców oraz przedstawienie zasad konkursu
10.30
- osobiste przywitanie wystawców przez Pana Romana Ciepielę oraz wręczenie dyplomów — podziękowań za udział w Małopolskim Festiwalu Smaku
- rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu "Małopolski Smak" dla publiczności - zasady plebiscytu
12.00 "Małopolska Szkoła Smaku", akcja "Zostań szefem szefa kuchni" - wspólne gotowanie laureata konkursu na najlepszy przepis z mistrzem kuchni Jerzym Pasikowskim — szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu Polonia
13.00 rozpoczęcie konkursu "Małopolski Smak" — posiedzenie jury konkursowego oceniającego produkty zgłoszone do konkursu (w komisji m.in. Zbigniew Kurleto — Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników)
15.00
- zakończenie plebiscytu dla publiczności
- "Małopolska Szkoła Smaku" - "Szkoła mistrzów" - spotkanie z Jerzym Pasikowskim - szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu Polonia, na terenie Stadniny Koni w Klikowej (około 45 min)
17.00 rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak"
- wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom
- losowanie nagrody dla publiczności.