Sukces kulinarny uczniów z Targowiska
Uczniowie trzech szkół podstawowych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, które poprowadził ekspert kulinarny współpracujący z Akademią Uwielbiam – Michał Magiel Myszkiewicz. To nagroda główna w ogólnopolskim konkursie w ramach programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam.
Podczas warsztatów młodzi ludzie nie tylko poznali tajniki sztuki kulinarnej, ale otrzymali również upominki, a szkoła bony podarunkowe.
W tegorocznej edycji Akademii Uwielbiam udział wzięło w sumie ponad 160 000 uczniów z całej Polski, ale to wśród uczniów z województwa dolnośląskiego i małopolskiego jury przyznało nagrody główne. Wśród zwycięzców znalazła się klasa ze Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Targowisku, która zgłosiła przepis na łososia w szpinakowym penne z sosem chrzanowym, Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi w Osieku, która zwycięstwo zapewniła sobie królem soczewicy, czyli zdrowym burgerem oraz Szkoła Podstawowa nr 9 w Głogowie, której uczniowie przygotowali wyjątkowy przepis na canelloni z warzywnym leczo z filetem polanym sosem tzatziki.
-
- Sam pomysł jak i kreatywne wykorzystanie produktów zasłużyły na nagrodę główną – cieszy nas, że uczniowie zainspirowali się i skorzystali z wiedzy, która została przekazana podczas zajęć Akademii Uwielbiam. To bardzo ważne, aby od najmłodszych lat zdobywać umiejętności na temat zdrowego stylu życia, zasad odżywiania, gotowania i niemarnowania żywności, które zaowocują właściwymi nawykami. Celem programu jest przede wszystkim inspirowanie w odkrywaniu swoich możliwości i kulinarnych oraz zachęcanie do samodzielnego gotowani *– mówi Magdalena Chrapla - Manager ds. Społecznej Odpowiedzialności firmy Grupy Maspex.
Podczas finałowych warsztatów uczniowie zostali podzieleni na trzy stanowiska. Każda grupa przygotowała dwa przepisy: danie główne i deser lub przekąskę. Profesjonalnych porad i instrukcji udzielił kucharz – Michał Magiel Myszkiewicz. Do przygotowania były między dania makaronowe tj. makaron spaghetti z kurczakiem, cukinią i pesto, makaron pióra ze szparagami oraz sałatka z wędzonym łososiem. Na deser uczniowie przygotowali trufle czekoladowe i okazały tort naleśnikowy, który był idealnym zakończeniem pysznego poczęstunku.
Wszyscy uczestnicy warsztatów dostali nagrody: uczniowie paczki z produktami Lubella, Krakus, Łowicz, Kotlin, DecoMorreno, szkoły bony o wartości 1500 zł, a nauczyciele vouchery do sieci salonów EMPIK o wartości 700 zł. Dodatkową nagrodę za największą liczbę zgłoszeń w konkursie zdobyła grupa uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Krasnymstawie.
kademia Uwielbiam jest skierowana do uczniów i nauczycieli klas VI-VIII szkół podstawowych i klas III gimnazjów. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjów, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tym roku organizatorzy poszli jednak o krok dalej i poszerzyli zakres tematyczny programu. Uczestnicy Akademii Uwielbiam dowiedzieli się nie tylko, jak powinno wyglądać prawidłowe i racjonalne odżywianie. Akademia Uwielbiam uczy także prawidłowych nawyków związanych z niemarnowaniem żywności i doceniania wartości wspólnych posiłków. Uczestnicy programu dowiedzieli się także jak ważną rolę w codziennym życiu odgrywa aktywność fizyczna. Kolejna edycja już za rok!
Przepis na targowickiego łososia można znaleźć TUTAJ