Świąteczny smak kontrolowany w Krakowie
Święta Bożego Narodzenia, oprócz wyjątkowej atmosfery radosnego świętowania, niemal każdemu kojarzą się z polską kuchnią. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny wigilijny stół bez 12 potraw, a te z kolei – bez lokalnych smakołyków, m.in. pierogów, ryb, serów, miodów, wędlin - prawdziwe bogactwo produktów regionalnych będzie można znaleźć na krakowskim Placu Wolnica w dniach 16-17 grudnia podczas świątecznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku "Smak Kontrolowany".
Weekendowe wydarzenie to kolejne spotkanie z małopolską kuchnią, letniego cyklu imprez, będących sentymentalną podróżą kulinarną do czasów PRL-u. W sobotę i niedzielę festiwalowe miasteczko będzie czynne od godziny 10 do 18, a każdy kto go odwiedzi będzie mógł obserwować pokazy gotowania świątecznych potraw prowadzone przez najlepszych szefów kuchni oraz degustować regionalne smakołyki, które w okresie Bożego Narodzenia znajdują się na naszych stołach. Także tych robionych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa i kojarzą się z domową kuchnią.
Na Festiwalu nie zabraknie zabawy i zdrowej rywalizacji: konkursy i quizy z nagrodami, i świątecznej atmosfery dzięki rozbrzmiewającym wokół dźwiękom kolęd.
Info:UMWM