Smaczny konkurs w Lipnicy Murowanej
W niedzielne popołudnie, 3 grudnia, w szranki o miano najlepszej potrawy stanęło 24 uczestników konkursu kulinarnego pn. „Kuchnia lipnicka w tradycji świąt Bożego Narodzenia”. Zmaganiom konkursowym towarzyszyły nie tylko wspaniałe zapachy, świątecczny nastrój ale też prawdziwa śnieżna zima za oknem, której tak często brakuje na Boże Narodzenie!
Konkurować można było w dwoch kategoraiach: na słodko i na wytrawnie. Niektórzy starowali tylko w jednej kategorii. Inni zaś pokusili się o nagrodę na słosko i na wytrawnie.
Ostatecznie trzyosobowe jury, zlożone z doświadczonych kucharzy i dietetyka ogłosiło niełatwy werdykt:
KATEGORIA POTRAW WYTRAWNYCH
I MIEJSCE – Zuzanna Sowińska (pierogi z grochem, kapustą i grzybami)
II MIEJSCE – Bogdan Polek (groch z kapustą)
III MIEJSCE – Agnieszka Włodarczyk (paszteciki z kapustą i grzybami z barszczem czerwonym)
DWA RÓWORZĘDNE WYRÓŻNIENIA – Dorota Trojan (groch z kapustą i krupami) oraz Zygmunt Ciura (barszcz czerwony z uszkami)
KATEGORIA POTRAW NA SŁODKO
I MIEJSCE – Joanna Sienkiewicz (sernik z musem pierniczkowym)
II MIEJSCE – Joanna Jarosz (pierogi ze śliwką, miodem i orzechami)
III MIEJSCE – Agnieszka Włodarczyk (pierogi z makiem i śliwką)
DWA RÓWNORZĘDNE WYRÓŻNIENIA – Małgorzata Włodarczyk (sernik piernikowy) oraz Grzegorz Janik (piernik marchewkowy przekładany własnym powidłem śliwkowym)
Była też nagroda publiczności. Zdobyła ją Grażyna Bukowiec za polewkę z suszu. Komisja przyznała również nagrodę specjalną dla Bogdana Polka za oryginalne i kreatywne stoisko.
Fundatorami nagród finansowych i rzeczowych byli: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Gminny Dom Kultury w Lipnicy Murowanej. Partnerem wydarzenia był Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Bochni.
info i zdjęcie: Gmina Lipnica Murowana